返回列表 發帖
仲係執漏中.......

仲design 緊啲圖.........要5月先入到伙

FatCat 發表於 2013-2-28 23:14

我相信5~6月係入伙高峰期!

altezza938 發表於 2013-3-1 09:44

訂左傢俬, 目標3月尾4月頭既長假入伙.

我諗我地會係六月

仍有少量DEFECTS未執完,玻璃崩花已換,執修負責人說進場裝修無影響,設計圖已出,待最後報價,希望下星期可以開工,但要六十日裝修期,相信最快都要五月至搬得

回復 23# sweethome

請問大家

(1) 兩間房既窗台雲石空心 (用手指敲明顯聽得出空心), 但執漏個負責人唔理我, 話明冇得整, 大家有冇咁既情況, 追唔追究好? 仲話有問題會有兩年保養, 大家知唔知有冇交件確定呢樣野? 不過我又諗, 到時真係爛左, 佢會唔會只係賠雲石, 咁我再搵人鑿牆裝修咪死得(因雲石兩邊入左牆)?
(2) 執漏個負責人都係同我講話我可以叫裝修進場開始裝修, 只要唔整廚房,廁所同露台就冇問題 (因呢3度都仲有野執), 大家覺得駛唔駛叫佢俾封CONFIRMATION LETTER黎?

另裝修有野請教大家

(1) 小弟想整條燈槽, 師傅話加一個電制要加HKD720, 咁一條燈槽就計我20個電制, 乜燈槽上面的一個燈位係計一個電制架咩?
(2) 如同上, 我想裝兩個喇叭係牆上面都要計兩個電制?

回復  sweethome

請問大家

(1) 兩間房既窗台雲石空心 (用手指敲明顯聽得出空心), 但執漏個負責人唔 ...
harveyt0902 發表於 2013-3-11 22:55

$15,000 for a 燈槽?? This is crazy!

回復 24# harveyt0902

$720一個電制位都還可以,雙電制重貴D。我記得以前裝修時,各樣制的收費都唔同, 但計數時就照制面數量照數(兩個喇叭位會計你三/四個制, 因為仲有你個amplifier個面。 )

http://blog.archiparti.co/ this may be helpful
Recommend archiparti for good quality, cost effective interior designers

我除收了鎖匙和驗了樓之外,咩都未做過...
camusliu 發表於 2013-2-25 08:07 PM

ME2

回復  harveyt0902

$720一個電制位都還可以,雙電制重貴D。我記得以前裝修時,各樣制的收費都唔同, ...
chenry 發表於 2014-7-11 09:59

2017年收780,可接受。雙制乘2,如此類推。

回復 29# Shkxxx

THANKS INFO.