返回列表 發帖

廚櫃底

原來廚櫃底是這個模樣 我發現咗兩個腳印呢 不過沒有鋪雲石的地台真的可以防漏嗎?執修負責人和裝修師傅都說法例規定要做防漏,應該沒有問題的
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# sweethome

你換廚櫃呀?

换柜橱,工程蛮大的哦

原来的也就浪费了,好可惜哦

真有啲誇張!因凹凸位靠近排水口,日後既會積水也可能阻礙排水,應列作『defect』,要求『平整』!

回復 2# Cindy

唔係 只係聽聞廚房不見光的地台沒有鋪任何雲石或地磚,所以打開廚櫃腳圍板看看,結果發現兩個腳印,覺得好好笑,所以影低 不過我無諗過VICTOR兄提到的積水問題,係咪要平整呢?!

回復 4# victor888

咁VICTOR兄你有無查看過你的廚櫃底?是否平整?

好好笑

回復 1# sweethome

我上星期自己驗樓個陣都打開睇過,唔好講個鞋印問題,但同你個去水位都頗有差別!
記住叫師父整番好去

回復 8# papa

Papa:請問你說你的去水位同我的有分別,請問是怎麼樣的分別?我應要求師父怎樣執漏呢? 其實我好疑惑個去水位俾廚櫃遮住,平日如何倒稀釋漂白水入去殺菌和隔臭氣呢

回復  papa

Papa:請問你說你的去水位同我的有分別,請問是怎麼樣的分別?我應要求師父怎樣執漏呢?  ...
sweethome 發表於 2013-2-8 00:07

Sweet Home : 今日練波前専程去左我個單位影左比你睇!我估你個師父偸懶念住用隻脚踏個去水位出黎

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 10# papa

啊!謝謝PAPA 似乎櫃底應開一條通道,好似河道咁引啲水流入水渠喎 咁如果我要做返,佢哋唔知會點做呢?! 唔使拆廚櫃啩

回復  papa

啊!謝謝PAPA 似乎櫃底應開一條通道,好似河道咁引啲水流入水渠喎 咁如果我要 ...
sweethome 發表於 2013-2-8 19:51

個櫃底高度連半尺都無,隻手伸入去仲可以,連工具就不樂觀啦,要重整既難度不可抵估

Sweet Home : 今日練波前専程去左我個單位影左比你睇!我估你個師父偸懶念住用隻脚踏個去水位出黎

...
papa 發表於 2013-2-8 19:26

相中見到『去水口』是不正常的偏低,懷疑工人係『噉硬』開條『槽』嚟『補鑊』!同Sweethome的情況是完全不一樣,但嚴格來說,兩個個案都可歸納為『Defects』,分別係一個已被『處理』而另一個卻希望『瞞天過海』!真係『無言』!

Papa:請注意你單位廚房的去水口『處理』並不嚴謹,渠口很容易積水!另建議在櫃底水泥地台測測平水,目視或可能並非全方位向去水口傾斜!

相中見到『去水口』是不正常的偏低,懷疑工人係『噉硬』開條『槽』嚟『補鑊』!同Sweethome的情況是完全 ...
victor888 發表於 2013-2-9 11:14

多謝高見!甘天晉裏面點為之唔係Defect既去水位?可否賜教

多謝高見!甘天晉裏面點為之唔係Defect既去水位?可否賜教
papa 發表於 2013-2-9 11:46

Papa: 其實單位內地台去水位的『要求』係好簡單,即整個地台應有一細微傾斜角度『指向』去水口,而萬一要『洗』地台或意外『漏水』需要『排水』,待水『流』完後,地台上任何地方(包括去水位周邊和渠口)都不應有積水的情況出現,因此去水口過高或過低都會影響排水的暢順。因櫃底空間狹窄,現時補救確有難度,但唔妥當是事實,所以祇好說一句『無言』!致於關於『標準』的問題,相信是有明文規定的,但抱歉我手上並無此類資料!