返回列表 發帖

留意淋浴間玻璃掩門泄漏水

想同大家分享下,我的3B單位驗樓淋浴間地台去水沒有問題,但發現水從門鉸及門腳泄出。

Thanks for yr advice

3A都係喎

回復 2# wincat0929
You are welcome.  I have also shared another post about flat inspection with caption "很棒的真正專業驗樓".  That female professional Building Surveyor recommended by my civil servants colleagues had identified other defects which could hardly be identified visually by a layman like me.

驗樓哥哥未驗一睇就話唔使試.
門較位有罅,花灑對正玻璃門.唔使試都知結果.
而浴室石抆口同廳木紋地磚掃口好差,好多虛位同冇抆平.
浴室抽氣扇對住假天花側身無髹油,離普.

回復 5# ylabcd2016

質素真係有些強差人意,唔明點解XSir佢地仲話有九+幾分

而浴室石抆口同廳木紋地磚掃口好 ...
ylabcd2016 發表於 2017-3-20 10:04

我的單位一樣玻璃門漏哂水。

另外,係唔係單位無附送垃圾筒。通常都會裝係洗碗盤個櫃

我覺得冇好D,唔阻放野~~

我的單位一樣玻璃門漏哂水。

另外,係唔係單位無附送垃圾筒。通常都會裝係洗碗盤個櫃 ...
tko_friend 發表於 2017-3-20 13:35

回復 7# tko_friend

我單位有滑動式垃圾桶隱藏安裝在星盤下櫃內

而浴室石抆口同廳木紋地磚掃口好 ...
ylabcd2016 發表於 2017-3-20 10:04

我兩個浴屏都漏水 , 什麼設計?

客浴室企缸門罅好易入水.

我兩個浴屏都漏水 , 什麼設計?
pptlam 發表於 2017-3-20 18:43

發展商其實是有辦法的,可是他們會先看看你懂不懂提出正確做法。

客浴室企缸門罅好易入水.
ylabcd2016 發表於 2017-3-21 08:55

我覺得根本係設計缺陷
門罅條坑太多水會漏出去, 同埋門係推出去, 所以門上面嘅水一定會滴落地面

設計缺憾是已發生事實,惟有補救辦法。

設計缺憾是已發生事實,惟有補救辦法。
cwlee 發表於 2017-3-21 09:31

推門出淋浴間可能要改向內拉好D