返回列表 發帖
台灣d設計好good ar

相中係台灣流行的『樓中樓』。天晉防火層上和下的樓底分別高3.5M和3.3M,若然扣走石屎隔層和地板厚度,相 ...
victor888 發表於 2012-8-8 09:56

原來高度計埋石屎架?我仲諗住高層有十呎半/十一呎半,真係收左樓再度一度..........不過樓紙有寫明全屋高度喎,咁即係點計出黎呢?
我諗住好似各仔咁有一面廳咁整,唔係永久性,我知打通上下單位;左右單位,一個單位分兩個以上係要入則
不過如果高度真係唔夠,當然唔會整啦
地台未必整啦,之前整過,縫位好易藏細微垃圾,感覺唔乾淨

台灣d設計好good ar
diamond 發表於 2012-8-8 13:53

http://www.hhh.com.tw/
近期經常睇

原來高度計埋石屎架?我仲諗住高層有十呎半/十一呎半,真係收左樓再度一度..........不過樓紙有寫明全屋高度 ...
羊咩咩 發表於 2012-8-9 00:28

天晉售樓書指的樓層高度係指『點對點』的距離,如由本身單位的地面至上層單位的地面距離,當中當然包含石屎隔層、批盪和地板等厚度。以淨高3.0M(約9呎10吋)和3.2M(約10呎6吋)計,因『樓中樓』仍要有約4吋的分隔層,上、下兩層祇『剩』約9呎6吋和10呎2吋的高度可用。10呎2吋的『淨高』仍可勉強分成下層6呎2吋和上層4呎,而9呎多的真是不太足夠用作設計『樓中樓』了。

如果9呎零淨高,真係唔駛諗
仲諗住可以下6呎2,上5呎左右........
咁除左地台仲可以點利用高度呢?

記得個時睇天晉清水房樓底係好高架喎
蔚藍灣畔樓底都九呎零十呎
豪宅樓底唔會低過十呎掛

回復 36# 羊咩咩

扣左石屎層我相信高度點都有10尺

回復  羊咩咩

扣左石屎層我相信高度點都有10尺
papa 發表於 2012-8-10 10:32

我諗都係要收左樓,睇清冷氣位高度,電制位高度,腳線厚度至認真計度傢俬呎吋

回復 38# 羊咩咩

my husband is in the contracting busines. he told me that HKD1,200/sq ft can get good furniture. The real cheap ones are below HKD800/sq ft.

今日去左新都城個間傢俬店,之前走晒d陳列品,新加入傢俬
真係好大甲銓味...........
上次同佢訂造傢俬,黎晒貨,個陣甲銓味起碼成個月至清走.........

回復 37# papa

根據買樓時的資料, 我個單位的最高樓底是3.15m  即10尺4吋高.

回復  papa

根據買樓時的資料, 我個單位的最高樓底是3.15m  即10尺4吋高. ...
tiger10piggy 發表於 2013-1-8 08:45

唔駛估,睇番簽買樓合同文件內有一張單位內各處『淨』高嘅圖就清清楚楚了!

回復 40# lonelypuppy

Do you have any good recommendation?

今日去左新都城個間傢俬店,之前走晒d陳列品,新加入傢俬
真係好大甲銓味...........
上次同佢訂造傢俬,黎晒 ...
羊咩咩 發表於 2012-8-24 21:52

訂好晒傢俬未?
其實我都係預全屋傢俬6萬內攪掂 (6件傢俬度) ~哈哈.