返回列表 發帖
日本餐廳無水吧員工超唔掂,等飲品等到頸都長埋三吹四請先有

食放題個間?  食個一次, 超多人, 食品合格, 但不要要求服務....

食物安全中心公佈,9名男女分別於上星期3、4在將軍澳天晉匯「漁之部屋日本料理」用餐後,出現食物中毒徵狀,當中4人曾經求醫,全部人情況穩定,毋須入院。

中心指,9人都曾進食過三文魚、帶子等刺身及鮑魚等食物,首宗個案涉及一名32歲男子及一名26歲女子,他們於本月17日在有關日本料理用膳,約7至12小時後先後出現腹瀉和腹痛等病徵;另一個案的2男5女,年齡由29至42歲,他們於本月18日同樣在有關食肆午膳,約9至67小時後,先後出現腹瀉、腹痛等病徵。
食物環境衞生署人回應指,接獲衞生防護中心通知有關事故後,已派員到有關處所調查,該食肆衞生情況一般。食環署人員已抽取環境及食物樣本作化驗,並已建議該處所暫時停止供應有關食品,進行徹底清潔消毒,及向負責人和員工提供衞生教育。

好像不是第一次了?

真係好唔掂,已經是第二次,新地可否提先和這店解約

seems this is same as before, just copy and paste the old news here

上面shilowhk 分享嗰段新聞係8月22日嘅
唔係新嘅

食物安全中心公佈,9名男女分別於上星期3、4在將軍澳天晉匯「漁之部屋日本料理」用餐後,出現食物中毒徵狀 ...
shilowhk 發表於 2016-10-2 12:35

呢間嘢以為自己開地鋪
成日有啲垃圾膠袋放門口
又放啲膠盤喺商場窗邊晒嘢
門口又放櫈放枱
攪到商場嗰個位勁樣衰,衛生又差
管理公司如見此post唔該做嘢
我相信popwalk定位唔係mk場

呢間嘢以為自己開地鋪
成日有啲垃圾膠袋放門口
又放啲膠盤喺商場窗邊晒嘢
門口又放櫈放枱
攪到商場嗰個位 ...
kenji 發表於 2016-10-11 13:31

門口放櫈係學日本、台灣商場
可以坐係度等位,其實係好事
不過香港唔流行
覺得任人坐有罪咁

不過香港唔流行
覺得任人坐有罪咁  

...
aa1047 發表於 2016-10-11 18:18

哈哈,好明顯流行係一回事
商場准唔准係一回事
可以問下管理公司就一清二禁
不過管理公司似濶佬懶理
如果唔係啲黑色垃圾膠袋同啲爛鬼紙皮箱就唔會冇人理都照放門口

如果多d餐廳就好

不過好彩呢個商場裡面都有d位置比人坐下,唔使一定食野等位先有得休息一下

不過好彩呢個商場裡面都有d位置比人坐下,唔使一定食野等位先有得休息一下 ...
klam 發表於 2016-11-28 17:22

有位坐咩??邊度?

不過香港唔流行
覺得任人坐有罪咁  

...
aa1047 發表於 2016-10-11 18:18

係咯, 擺多D座位的話, 人地就算要等都等得舒服, 可以受到等耐D, 其實都有助生意增長