返回列表 發帖
第一次聚會可供大眾互相認識,可不必太介懷『主題』。個人建議會後可推選日後的聚會『召集』或『聯絡』人。
會面地點應以清靜、方便交談溝通為首選。鑑於周末期間PopCorn商場食肆人流大,合適地方比較難找,未知可否在將中或君傲會所廳房內舉行?小點、糕餅、飲料方面可自攜(集中)或叫外賣(Pizza/KFC)等!如可以,當然需要現居屋苑之人士幫忙Book場。

多謝意見先!就今次見面純以街坊性質即非官方/非正式希望同有興趣業主打過招呼傾吓計,
會後推選『召集』 ...
papa 發表於 2012-10-16 13:37

同意!

大家或者可以考慮『太平洋酒吧』(先申報本人從未光顧過,只係從網上摷嘅)
地址︰將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下
食店電話︰34174018
附近餐廳食肆︰ 將軍澳 唐德街 將軍澳中心  
多國菜
酒吧
包場派對
平均消費︰$51-$100
營業時間︰星期一至日︰16:30-04:00

有嘢食,有嘢飲(不一定含酒精),方便一路吹水一路等人齊。酒吧下午4:30開始營業。缺點係『小童不宜』!

我雖然住將南,不過平時食野都係去開個幾間,所以唔知其他店舖點樣
都諗住係將南個幾個場,一間食店,所 ...
羊咩咩 發表於 2012-10-16 16:48

La Piazza
地址 : 將軍澳坑口村24號地下
電話 : 2719 5688
類別 : 意大利菜、西餐廳、包場派對
消費 : $101-$150
營業時間:星期一至五 12:00-15:00,18:00-23:00      
星期六,日及公眾假期: 12:00-23:00

照睇應該合適。因有50個座位,包場應不大可能。若然可以留一個比較大的角落就perfect!注意周1-5下午三時至六時係有『落場時段』的。

回復  papa

幫手再推.

唔使太隆重其事, 隨便的出來傾下裝修都好. 大家鄰居遲的可以有個照應. 到時可以 ...
jjboy1 發表於 2012-10-20 12:30

有無想過『夾』埋十個八個設計裝修orders同心儀嘅裝修公司bargain下呢?既可相互通風照應,又可保證value for money。重可以一切去旺角/灣仔揀料添!

我係度諗如果各兄弟姊妹們住係將中將廣可以BOOK到會所設施如燒烤場, 我地整個天晉準業主燒烤同樂日, 咁咪可 ...
harveyt0902 發表於 2012-10-23 13:44

建議原則上好好。問題第一次聚會大家都唔識,進入屋苑會所/設施的『訪客』每次都要住戶帶住,況且燒烤有唔少準備工夫,舉辦前後會給該『住戶』帶來很多麻煩,看來此類型聚會還是等入伙後在天晉會所舉行比較洽當。

今天曾到過坑口村兩個餐廳『視察』:"LA Plizza"位處馬路邊(約在坑口村牌坊及富寧花園汽車入口中間),很容易搵到;而"DAVINCI"是在"LA Plizza"後一排位置,也不難找。查實兩間均是Restaurant +Bar,都有酒賣。當中應以"DAVINCI"地方比較寬敞、規范及『寧靜』,"LA Plizza"座位較凌亂和細小。視察期間"LA Plizza"生意比較旺,估計是location和食物較佳之故。但整體而言,相信"DAVINCI"應十分合適舉行此次活動。

註:11M(11?)綠色小巴總站就在坑口村牌坊側邊。

建議原則上好好。問題第一次聚會大家都唔識,進入屋苑會所/設施的『訪客』每次都要住戶帶住,況且燒烤有 ...
victor888 發表於 2012-10-23 17:05

行路可以穿過富寧花園商場後,從富寧花園汽車出入口步行約數十米就到坑口村。"DAVINCI"就在沿路右手邊第二間村屋的背面。

若然唔想行,可以坐11路綠色小巴(confirm唔係11M),可以係厚德街市上車,坑口村總站落(唔好上錯去彩虹方向呀)。

首先多謝大家鼎力支持,截至今天為止以多數民意作結論,11月23日(星期五)為最多人選擇
總供14人!末有選 ...
papa 發表於 2012-10-23 00:47

為方便統計人數,建議另開一新主題專供有興趣參于的『街坊』報名用。

回復 80# 羊咩咩

Nice pictures! Many thanks

我總共兩個人!Thanks!

回復  羊咩咩

羊咩咩,再次多謝無私幫忙並付上指示圖方便前往,我相信一部分街坊包括我可能採用小巴或的 ...
papa 發表於 2012-11-4 10:32

11A小巴資料和時刻表:

http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_11a.html

11A小巴資料和時刻表:
victor888 發表於 2012-11-5 09:38

除早上時段外,忘記提醒大家11A祇在6:00pm---7:00pm時段有services;期間是每隔15分鐘一班車。

若果唔係來自香港近海嘅(香港西面,尤其是珠江口一帶海水污染是問題),多多益善!難道羊咩咩係『釣友』?或者他日可成立天晉『釣友』會,得閒隨可出海碰碰運氣,重可順便練下耐性添!

出到好遠,唔近岸~
魚唔係我捉,係我老公落海捉,有時唔止魚....
羊咩咩 發表於 2012-11-15 13:41

Thanks! 你husband好勁秋!
魚係打、釣定網架?

打~
羊咩咩 發表於 2012-11-15 16:57

犀利!望日後『打』條大龍躉或大蘇眉讓大眾分享下!

據天文台預測,本周五冷鋒襲港,晚上很大機會番大北風,各位緊記加衣!