返回列表 發帖
2期向東南其實冇俾寶盈擋住, 只係擔心學校後面的地盤會起多高; 2期向西南就唔太清楚 ...
WingWing2 發表於 2015-3-5 11:18

前面會起到65米 (地面計60米度)
天晉2地面計大概95米到.

中間差左35米, 計番俯視角度, 最高10層東南會望到舊堆填區開揚山景, 灣景最高4-5層會有機會睇到.

前面會起到65米 (地面計60米度)
天晉2地面計大概95米到.

中間差左35米, 計番俯視角度, 最高10層東南會望 ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 11:47

始終得1期防火層以上正南海景有保證, sigh

我明白你意思了~

正確來說, 如果只計客LIFT, 最高每層密度:
天晉2係4梯8伙. (平均每梯2伙)
天晉1係3梯5 ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 11:38

要落停車場要係lift內拍一次住戶證, 訪客access唔到

要落停車場要係lift內拍一次住戶證, 訪客access唔到
WingWing2 發表於 2015-3-5 12:26

Which lift can have direct access to carpark? How come I don't know @_@"

Tower B

我明白你意思了~

正確來說, 如果只計客LIFT, 最高每層密度:
天晉2係4梯8伙. (平均每梯2伙)
天晉1係3梯5 ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 11:38

如照咁樣計 , 即是1 期 每座有171伙 有3部 lift 用 (57伙 :1 lift)

, 而2期每座有98伙 有2部lift 用 (49伙 : 1 lift)

怪不得2期等 lift 速度快很多 , 原來每部 lift service 人數較少 , 層數也較1期矮 ,所以上落速度較快 , 真的冇幾可要等就有 lift

如照咁樣計 , 即是1 期 每座有171伙 有3部 lift 用 (57伙 :1 lift)

, 而2期每座有98伙 有2部lift 用 (49 ...
harry0501 發表於 2015-3-5 17:51

係啊, 你無計錯~2期係每部LIFT服務小的伙數架.

雖然2期每層同每座既伙數較多, 但始終每座計比1期多左1部LIFT.
唯一問題係如果有LIFT要維修保養時BLOCK A或B只有一部LIFT可用會比較難處理. (唔知試過未?)

但有一樣野要留意, 再仔細的講, 一期每座伙數係唔同~
1,8座只有161伙, 3,6座就184伙, 2,7就169伙.
所以分別係1:53, 1:61同1:56

個人分享, 正如天晉2, 天晉1既LIFT都好快架, 通常部LIFT都係私家LIFT (番工放工時間例外).

雖然2期每層同每座既伙數較多, 但始終每座計比 ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 18:26

Jjboy, 多謝你幫我地1期友温故知新 、1期人流其實不多、我都係大多時間座私家Lift包括上班時間呢

Jjboy, 多謝你幫我地1期友温故知新 、1期人流其實不多、我都係大多時間座私家Lift包括上班時間呢 ...
papa 發表於 2015-3-5 20:45

呢幾日講多左野~要幫一期友好發發聲~唱好下~

咁我都通常私家Lift, 不過唔想講得太盡~

雖然2期每層同每座既伙數較多, 但始終每座計比 ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 18:26

每層伙數少, 出門口都基本上一定係私家lift

反而番屋企次次係樓下大堂都得自己一個等lift, 個感覺幾冷清

呢幾日講多左野~要幫一期友好發發聲~唱好下~

咁我都通常私家Lift, 不過唔想講得太盡~ ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 23:19

其實每個樓盤都一定有好有唔好, 自己住過先感受到適唔適合自己

我自己都好鐘意一期個會所 (雖然月費貴d) , 設施多d, 地方大d, 俾貴d都值

jjboy嗰種鍥而不捨的精神真係好得

回復 50# wingsIIboy

A 及 B 座都有
現在有膠片保護嗰部就喺啦

回復  wingsIIboy

A 及 B 座都有
現在有膠片保護嗰部就喺啦
Wingsss3a 發表於 2015-3-9 12:18

A 及 B 座都有lift直落停車場?

天晉一期平台層有車路直達,搬運、送大件貨、Taxi、緊急車輛、自駕等車可停靠各座大門邊!這安排應是一大“+”!