返回列表 發帖
tko 向邊個方向都濕
WingWing2 發表於 2015-3-3 18:01

講得好、湿度有成接近100%、真係咩方向都無分別

天晉一期當時已實施了新例嗎?
我有朋友住建呎1127左右
兩間細房應該冇五十呎(不計窗台)

但3a 期的實呎846 ...
Wingsss3a 發表於 2015-2-28 00:58

其實大家都好清楚、發展商唔會做善事會將應有利潤打足向價格上、最終用者自負、
但値唔値就係另一件事、不過買得就即是話値得啦 、祝大家住得快楽

回復 31# papa

早兩日上午八點左右揸車由中環回二期
途中經東廊,地面 一直濕,
但過了東隧九龍出口後
地面出奇地乾爽.

回復  papa

早兩日上午八點左右揸車由中環回二期
途中經東廊,地面 一直濕,
但過了東隧九龍出口後
地面 ...
Wingsss3a 發表於 2015-3-4 00:08

有咁嘅怪現象在潮濕天氣居然香港路面濕但東九龍就亁爽,
Anyway,我住過港島東,沙田以至TKO都好,潮濕天都係唔開得窗仲要長開抽濕机

回復 34# papa

我住在港島東好多個十年了
回南天五部抽濕機長開
但搬到二期後,一直未用過抽濕機
我都覺奇!

(去年十一月搬到TKO)

回復 29# WingWing2

同意....!回南日子全香港,九龍,新界都濕,將軍澳更濕, 開抽濕機攪攪就O.K.
夏天日子 :向南屋開冷氣都涼D,甚至唔使開,開風扇就得.
冬天日子 :陽光入屋,全屋溫暖,心情都靚D.

1期有向西南永久海景兩房同三房.
jjboy1 發表於 2015-3-3 21:37

向維景那邊海景會否很窄?

講得好、湿度有成接近100%、真係咩方向都無分別
papa 發表於 2015-3-3 23:18

其實地鐵站對出全部都係填海得番黎, 近海已經好潮濕, 更何況原來已經係"海上"既樓盤

回復 21# jjboy1

但2期係2梯4伙喎 姐係1梯2伙

回復 39# lkyiskai

每一棟大廈分成了A及B座
而每一座亦相對變成了四伙,
可說成兩梯四伙,因座與座之間只有一度防煙門分隔

回復  jjboy1

但2期係2梯4伙喎 姐係1梯2伙
lkyiskai 發表於 2015-3-5 00:07

2期係2梯8伙, 左右WING, 中間有防火門所隔, 可自由出入, 係發展商設計手法.

簡單講, 天晉1每層最多5伙. 天晉2每層最多8伙

向維景那邊海景會否很窄?
WingWing2 發表於 2015-3-4 13:41

相對一期高層全海景一定窄.
但比2期任何單位的海景都闊, 除2期頂層天台戶外. PARKSIDE的存在是罪魁禍首.

3B期向南高層海景亦一絕, 景觀可比一期.
3A向西南海景可比一期向維景的一面, 其他方向亦無得比.

2期係2梯8伙, 左右WING, 中間有防火門所隔, 可自由出入, 係發展商設計手法.

簡單講, 天晉1每層最多5伙.  ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 09:54

No~ 2期係AB座各2梯4伙 (夾埋即4梯8伙), 其中1梯直到停車場, 都幾方便

相對一期高層全海景一定窄.
但比2期任何單位的海景都闊, 除2期頂層天台戶外. PARKSIDE的存在是罪魁禍首. ...
jjboy1 發表於 2015-3-5 10:07

2期向東南其實冇俾寶盈擋住, 只係擔心學校後面的地盤會起多高; 2期向西南就唔太清楚

No~ 2期係AB座各2梯4伙 (夾埋即4梯8伙), 其中1梯直到停車場, 都幾方便
WingWing2 發表於 2015-3-5 11:15

我明白你意思了~

正確來說, 如果只計客LIFT, 最高每層密度:
天晉2係4梯8伙. (平均每梯2伙)
天晉1係3梯5伙. (平均每梯1.7伙)

整體計
天晉2係4座784伙. (平均每座196伙)
天晉1係6座1028伙. (平均每座171伙)

有電梯直落停車場係好方便喎  (不過小心保安, 可以想像有的住戶又會有一連串問題)