返回列表 發帖
只比較一間房,其它唔計,真喺無言了。天晉I,II期喺舊例,窗台喺唔計入實尺的,將來III期收樓,就見真章

三期都要一六年尾收樓
太遠了
我現租住二期建呎一千的平台單位
真係細得誇張
客廳只有八呎三吋濶
師兄可舉例參考下嗎?

copy from other forum

"其實天晉各期很多人都經常作出比較 ... 可能真的是近年新貴,  設施配套完善的樓盤.
總括很多意見有後有以下結論...

單位景觀:  一期高層向南必定全勝各期(所以價錢有不同)...但如中低層或向北方 , 各期大部份也是開揚市內景觀...分別不大...因景觀真的不是天晉最大賣點

近地鐵站: 很多人覺得1期上蓋必定最好, 但本人有獨特見解 , 因1期要先搭LIFT到平台先到各座入口 ,即是說要搭LIFT兩次才番到家, 而且平台真的會日曬雨淋...相反 2期, 3A期沿商場全天候可直到自己座入口不用淋雨  , 至於3B期就真的在這方面蝕左...

大廈設計單位用料: 可分兩頪比較, 2,3A,3B為一類(因是同一公司設計,外型一樣) , 1期為一頪 ,
呢方面確實 2,3A,3B 外觀設計勝一籌 , 玻璃幕牆建築成本真的較貴 , 石材建築也較多, 檔次會較高...室內用料也比1期優勝.

會所 :  1期會所會是最大, 設施, 空間最多...相信2,3A期SIZE會接近...至於3B就 始終伙數少係蝕D

單位設計: 呢方面1期,2期確有優勢,2房, 3房闁格全有廚房 , 3A,3B (1,2,3房)大部份開放式 , 接受程度始終有限 , 到真係住落, 問題會浮現...

生活配套,商場 : 天晉各期熱賣之原因 , 就是這個生活配套 , 其實 1期, 2期, 3A期,3B期 都是享用將軍澳站各大商場連接起來之生活配套, 所以各期在這裹分別不大...但2期, 3A,3B期落成後自己屋苑都設有商場 , 其中2期商場名稱已改作(天晉匯, POPWALK)新鴻基管理, 會於今年開幕, 下面中央大道露天停車場會收回, 另外2期商場會有一間新超市落成 , 而3期商場賣電子 , 影音設備為主...

總括而言 :天晉系列現時在市場認受性都很高, 因各方面條件都不錯, 各期各有好處 , 各有人喜好 , 總之都是近年幾好的樓盤吧"

回復 18# WingWing2

謝謝詳細資料
請問有沒有一期各類大小單位嘅平面圖
最好有埋詳細呎吋作參考一下
    謝謝

回復  WingWing2

謝謝詳細資料
請問有沒有一期各類大小單位嘅平面圖
最好有埋詳細呎吋作參考一下
   ...
Wingsss3a 發表於 2015-3-2 11:11

中原幫到你.

copy from other forum

"其實天晉各期很多人都經常作出比較 ... 可能真的是近年新貴,  設施配套完善的 ...
WingWing2 發表於 2015-3-2 10:18

個人認為呢篇文章既作者應該係2期業主.

以下有幾點補充. 先旨聲明, 對天晉1期極度傾斜.

景觀: 一期其實係賣景觀, 天晉一期係將南最高點, 亦有最多海景戶, 低層海景亦不小.

近地鐵站: 一期一定係最近地鐵. 2期同3A都要過一條長天橋再坐商場電梯先到地面, 再行去地鐵站. 一期係出閘轉右20步上LIFT就上左平台, 而且6-8座係好近平台LIFT出口.

大廈設計單位用料: 天晉2,3靚係靚, 但維修保養其實好煩使費亦大, 天晉2的L型玻璃幕牆更有某些單位不能開窗自行洗抹, 長遠問題頗大.

會所: 一期戶外泳池已經無得比, 有室內運動場更加無敵.

單位設計: 其他唔講, 一期樓底係最高, 一梯伙數係最小. 私隱同舒適度係最高.

生活配套,商場: 一期係將中, POPCORN2, POPWALK 同天晉3商場中心, 四通八達, 一定係最方便.

计我话,各有各好。现居住W2很满意。放工回家一出地铁口就觉得很热闹,一行到天桥位置觉得静一静,过一过冷河再坐LIFT回家的感觉,很不错! 不过POPWALK开了以后很可能天桥都变成很热闹了。

個人認為呢篇文章既作者應該係2期業主.

以下有幾點補充. 先旨聲明, 對天晉1期極度傾斜.

景觀: 一期其 ...
jjboy1 發表於 2015-3-2 11:47

唔估佢係邊期業主啦, 但總括評語幾中肯, 各有各好, 但冇一個屋苑係完美

回復 23# WingWing2

各有各好 正確
大家住得開開心心就喺啦!
最緊要喺對管理方面發多啲聲
以改善質素!

既然大家熱列討論,比多一個比較,一期既大單位都是向南樓,II/III期嘅就自己睇啦,喺香港,向南樓的好處,你、妳懂的。

回復 25# lamtinfuk

同意你的說法,千金難買向南樓,
住過向南屋,以後都想繼續買向南樓.

既然大家熱列討論,比多一個比較,一期既大單位都是向南樓,II/III期嘅就自己睇啦,喺香港,向南樓的好處, ...
lamtinfuk 發表於 2015-3-2 19:55

1期向正南海景真係好正, 可惜都係大單位價錢都最貴

2期單位最多都係東南海景或西南海景(景觀較窄), 部份可能未來有遮擋, 但就唔局限於大單位, 參觀過2期兩房向東南海都幾正

回復 26# tinakwok3e

不會好濕嗎?個人比較喜歡西南:)

回復  tinakwok3e

不會好濕嗎?個人比較喜歡西南:)
baji 發表於 2015-3-3 18:00

tko 向邊個方向都濕

1期向正南海景真係好正, 可惜都係大單位價錢都最貴

2期單位最多都係東南海景或西南海景(景觀較窄), 部份 ...
WingWing2 發表於 2015-3-3 17:48

1期有向西南永久海景兩房同三房.