返回列表 發帖

大家喜歡邊期天晉多D?

多選投票: ( 最多可選 1 項 ), 共有 252 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限

大家喜歡邊期天晉多D?
可以從外觀,用料,間隔,交通,會所方面等等作為考慮因素!

個人認為:
從外觀方向: 天晉2, 3A靚過3B,而3B又靚過1
從用料方面: 天晉3B好過3A, 3A好過2,2就好過1
從交通方面: 天晉1方便過2, 3A,2, 3A就方便過3B

如果要靚海景: 一定係天晉3B高層,之後天晉1高層,再到天晉3A,最後先天晉2
如果向樓景或者部分海景: 一定係天晉3A,之後天晉1,再到天晉3B,最後先天晉2

所以個人比較喜歡天晉3A, 因為各方面也比較平均

個人認為:

外觀: 1=2=3A>3B
用料: 2=3A,B>1
交通: 1>2=3A>3B
景觀: 1=3B>3A>2
私隱: 1>2>3A>3B
會所: 1>2=3A>3B
車位: 2>3A>3B>1

個人認為:

樓齡新至舊: 3A=3B>2>1
戶數少至多: 3B>2>3A>1
購物方便度: 1>2=3A>3B
落雨唔濕指數:2>1>3A>3B
積靚如3,4房歸邊,冇開放式廚房: 2>1>3A=3B
戶形種類多:3B>3A>1>2
上車容易指數: 3B>3A>2>1
外觀: 2>3A,B>1
用料: 2=3A,B>1
交通: 1>2=3A>3B
景觀: 1>3B=3A>2
私隱: 1>2=3A>3B
會所: 1>2>3A>3B
車位: 2>3A>3B>1

回復 4# kenji

I think the 落雨唔濕指數 would be 2>3A>1>3B ??????

回復  kenji

I think the 落雨唔濕指數 would be 2>3A>1>3B ??????
baji 發表於 2014-10-24 14:01

2=3A>1>3B

睇落你地好似係度計緊數學,好多formula.
我就話「期期精采,呎價高揚」。

自己住或者買嗰期就會自自然然覺得嗰期好

自己住或者買嗰期就會自自然然覺得嗰期好
Dessert 發表於 2014-10-25 13:48

3A 冇窗台
係吸引我買嘅主因
但整體屋苑面績比一期細
扣左啲分。

最喜歡自已的單位!

回復 10# PeterPan

me 2

回復 11# Ice

我只接觸到3B,只能喜歡……

回復 9# Wingsss3a

新例下,窗台喺唔計入實用面積的,即相同實用面積的天晉,一期內部空間要比IIIA/B大.

天晉一期當時已實施了新例嗎?
我有朋友住建呎1127左右
兩間細房應該冇五十呎(不計窗台)

但3a 期的實呎846單位細房足有五十呎