返回列表 發帖

會所收費班和管理水平

會所舉辦的活動,有必要以業主租客意願及需求為前題和依歸,但現時估計是以MO及會所管理公司主導,應有檢討空間,以免浪費會所所能提供的寶貴資源!除新的OC要爭取話事權外,希望業戶租客也積極提出寶貴建議和意見。

另:昨日下午5:25抵達會所,見靠近旋轉梯的梳化之茶几上滿佈餅乾碎、水點和污跡,當時即向Reception當值一男一女的女性職員反映並要求清潔,然而竟換來“目無表情”的沉默反應!在等候“Action”期間,目睹該女職員相信是以電話通知相關人士,然後離開Reception櫃位,從旋轉樓梯往下層走。大約過兩三分鐘後再見該女職員從Gym附近重新“出現”,但並無跡象是要進行清潔。待她“慢條斯理”回到Reception後約三四分鐘,才見從Gym房方向出現另一穿制服的清潔『阿嬋』,該『阿嬋』也是採取龜速移動,但卻以不足兩三秒動作,十分馬虎地“完成茶几”清潔“工程”!

問題係:
*天晉會所是『豪華』私人會所,為什麼會所員工是如此的冷漠和不專業---整個過程完全無口頭回應、無交代處理方法和進度、目無表情等等;
*一件需時可能十幾秒的簡單工作,為什麼當值員工不能即時perform, 而要“會員”乾等接近十分鐘?

從這細小事件,可以聯想管理公司是何等不“濟”,而我們卻是付上超貴的管理費,這是何等的不公平、不值和太冤!若由此種檔次的公司/員工繼續提供管理服務,天晉會所的“前景”實難以想象!

回復 1# victor888

除了馬虎的清潔, 還有方便的清潔
見到穿白色制服的清潔工人, 將手上使用中的乾身清潔抺布, 在保齡球場對出蒸餾水機之出水咀"取水", 整濕條抺布...
唔想行去洗手間, 又唔拎住筒水, 就方便地用飲水機d水...

回復  victor888

見到穿白色制服的清潔工人, 將手上使用中的乾身清潔抺 ...
clearwaterbay 發表於 2013-11-1 15:38

好野.
我發覺原來要一個人做好份工其實係好難.

大部份職員都Hea做,最離譜係好多救生員疑似闔眼瞓!

睇完你個post,只可以O 咀,服務水平真係領匯都不如

回復  victor888

見到穿白色制服的清潔工人, 將手上使用中的乾身清潔抺 ...
clearwaterbay 發表於 2013-11-1 15:38

可惡,佢地d清潔工人真係可惡!

我都有差不多經歷,係會所見到張台有餅乾碎,直接叫個清潔工人清理,佢走去拿左二張乾沫手纸巾,將餅乾碎抹落地下,真的可惡!這裹不是茶餐廳!

已反映给客務處,黎緊希望可以直接同清潔公司高層對话,要叫佢地好好教育及監督佢地,不能讓事件再發生!!!

各位,今日我地一班人去"巡村",目的係睇下屋苑有咩設施還未執修完,long outstanding之原因,望承建商及mo加快其執修進度。

可惡,比我地發現一件令既失望又心痛的事!

就係會所有嚴重清潔問題!大家有時間的话,请去會所,特别是户外花园行一轉!相信大家都會有同感!

for example,

1) bbq場地下污漬冇人清理
2) 户外花槽邊有勁多疑似雀糞物體
3) 户外木地板被員工搬傢俬被拉花
4) 回旋樓梯地下射燈燒左多達四个多月冇人维修
5) 户外花园遍地枝葉冇人掃
6) function room內地下雲石有鞋印, 污漬
7) 户外花园樓梯地磚容易爛
等等等

我相信負責員工一定要被問責,視而不見,爱理不理,應该要向我地住户負責,亦應warning letter 不可少!

各位,今日我地一班人去"巡村",目的係睇下屋苑有咩設施還未執修完,long outstanding之原因,望承建商及mo ...
muichichi 發表於 2013-11-2 22:44

班人唔踢唔郁(就算踢都係要踢幾踢先郁),管理水平衰過康文署!希望各街坊,業委盡量向有關方面反映!

佢地冇planning 冇危機感,大家不防去會所户外花园行一轉,真係大開眼介!
大部份的問題,都係因为管理層不問不聞的態度,如果再冇改善,我地唔排除將行动升级!

比少少相分享下
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

講真,我非常痛心,佢地d員工跟本冇爱護我地既家园!

佢地一句對不起都冇講,只係话唔夠人手,我就覺得佢地冇督促員工做事,跟本就視而不見!

要教育下佢地!

實在有太多唔專業的員工。本人十一月二號下午在會所看報紙,見到兩個會所職員只顧和一個小朋友玩,櫃台已排了幾個住客卻只有一位職員招待,真不知如何投訴,希望OC約見管理層改善現況。本人提意放置意見箱,讓住戶可即時把意見或不滿地方寫上及得到跟進。

你哋都幾無聊!

回復 1# victor888

"問題係:
*天晉會所是『豪華』私人會所,為什麼會所員工是如此的冷漠和不專業---整個過程完全無口頭回應、無交代處理方法和進度、目無表情等等;*一件需時可能十幾秒的簡單工作,為什麼當值員工不能即時perform, 而要“會員”乾等接近十分鐘?從這細小事件,可以聯想管理公司是何等不“濟”,而我們卻是付上超貴的管理費,這是何等的不公平、不值和太冤!若由此種檔次的公司/員工繼續提供管理服務,天晉會所的“前景”實難以想象!“

會所合約幾時到期呀?换咗佢啦!

實在有太多唔專業的員工。本人十一月二號下午在會所看報紙,見到兩個會所職員只顧和一個小朋友玩,櫃台已排 ...
wings 發表於 2013-11-3 23:37

good suggestion!

可以建议一下!