返回列表 發帖
利害!利害!

Very nice...

Could you advise where is the starting point to go to there? or if possible, could you take the photo for the starting point?

有相關的幾張相片分享。
victor0204 發表於 2013-9-26 19:42

勁, 又係一條好有景既行山徑.

一定會去行下!

回復 15# victor0204

Exactly!!!! 我又係好鍾意呢條路,好舒服,又安全,平日早上都好多藍田或秀茂坪街坊會上山,好熱鬧的。我以前練毅行者,無乜時間,都會由油塘出發,跑山跑過去馬油塘。有機會去埋油塘個邊,個邊都好好行,但相對較少人,要小心安全。

回復 18# jjboy1

如果你少行山,可以先行呢條,之後再去行釣魚翁,相對會容易些。另外,呢條路有好多個位可以落番藍田,如果中途太攰,都可以隨時stop。釣魚翁條路就做唔到呢點。

回復  jjboy1

如果你少行山,可以先行呢條,之後再去行釣魚翁,相對會容易些。另外,呢條路有好多個 ...
bluenile 發表於 2013-9-27 09:46

謝!
如果到左會影多幾張相貼上黎!

回復 21# jjboy1

回復  victor0204

Exactly!!!! 我又係好鍾意呢條路,好舒服,又安全,平日早上都好多藍田或秀茂坪街 ...
bluenile 發表於 2013-9-27 09:44

Oh...you had ever been a trailwalker before.  Have you joined this year?

回復 23# wingsIIboy

今年無喇。因為有左呀。我諗嚟緊都未必會玩了。之前都玩左三年,過足癮,也不少傷,要收山喇。

回復 15# victor0204

這段路勾起了我好多回憶....... I love your photos...

回復  wingsIIboy

今年無喇。因為有左呀。我諗嚟緊都未必會玩了。之前都玩左三年,過足癮,也不少傷 ...
bluenile 發表於 2013-9-27 13:20

恭喜晒!

回復 26# jjboy1

謝謝你呀。

我平日都好少出聲,但見你問釣魚翁,我就即刻癮起,真係知無不言,言無不盡,好想幫你等你去得成。秋天行山最好,難得我地呢區和附近都有咁靚的山,有機會要多去呀。

回復  jjboy1

謝謝你呀。

我平日都好少出聲,但見你問釣魚翁,我就即刻癮起,真係知無不言,言 ...
bluenile 發表於 2013-9-27 14:16

謝謝你既有用心得!
係啊, 我睇的網頁搵到, 都覺得難得有條咁近又算易行既行山徑, 都想秋天找個好日運動運動~
再次謝謝你同victor.   

ps. 如果你個b第日係會所攪"百日party", 可以考慮係度留下言or pm 我, 等我玩下b. 哈哈.

回復 28# jjboy1

不用客氣呀。

好的。搞party的話,再通知你呀~~~

Very nice...

Could you advise where is the starting point to go to there? or if possible, could you ...
Peggy2012 發表於 2013-9-27 09:38

由天晉出發到五桂山,可以:
1. 從維景灣畔前單車路轉入澳景路跟車路上行,此段為大斜路,
到達斜路頂接回右邊上山便到。(衛徑第三段)

2. 從城中馬尺後面上善明邨過迥旋處接上石級,到達引水道轉左,
見涼亭後再轉右便可上山。

下面圖片從point2出發,特點-初段全部石級
有機會再影由point1出發圖片給大家看看。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊