返回列表 發帖

行山

有無人有行山經驗?
釣魚翁郊遊徑有無人行過?

http://www.hknature.net/travel/saikung/high_junk_peak_map.html

回復 1# jjboy1

呢條ROUTE 少行,通常行鴨仔山同鷓鴣山

回復 1# jjboy1

行過!!!! 行開山的都OK,如果平時少行山,可能會有點吃力。路程有點長,尾程再加上要上落田下山,可能會力有不繼。呀,另外,小心釣魚翁,山上容易落山難。我落到山腳時被碎石kick到,狠狠地PK左一鑊。

我好鍾意呢條路線。沿途風景很不錯,輕輕鬆鬆走。可以的話,最後直落布袋澳食海鮮。

回復  jjboy1

行過!!!! 行開山的都OK,如果平時少行山,可能會有點吃力。路程有點長,尾程再加上要上落田 ...
bluenile 發表於 2013-9-25 09:45

聽過都幾好喎, 咁可能我會搵日去行行, 咁未必會上釣魚翁喇....

多謝分享, 都想去布袋澳試下食海鮮!

唔上釣魚翁有點可惜喎.... 希望唔好因為我大意跌倒而嚇親你。其實那一跌完全係我落到山太興奮大意而跌倒,如果你小心點,一定唔會有事的。最難係落釣魚翁,你戴埋手套,手腳並用、盡量壓低重心,sir 下sir 下咁,膽大心細,成件事真係小菜一碟的。上到去有標高柱,記住要影相。上到去的風景好靚的。

記住唔好自己一個去,要有伴。祝旅途平安愉快。有相記住要分享呀。

唔上釣魚翁有點可惜喎.... 希望唔好因為我大意跌倒而嚇親你。其實那一跌完全係我落到山太興奮大意而跌倒, ...
bluenile 發表於 2013-9-25 12:12

謝謝~
一定會約埋幾個先去! 謝提點!

由天晉出發,可以經坑口半見村直上,不登頂者亦可循釣魚翁郊遊徑落。

其他將軍澳山徑選擇:
1.坑口鴨仔山上、玉女峰落大埔仔。
2.維景上五桂山落藍田或茅湖仔廢堡。
3.寶琳上鷓鴣山落璧屋。

行山只要循步漸進,加上經驗便能成為一個健行者。

茅湖仔廢堡,可望到「天晉」
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

茅湖仔廢堡, 我第一次見, 多謝分享

茅湖仔廢堡,可望到「天晉」
victor0204 發表於 2013-9-25 23:31

thanks!

可能就係政府所講既"茅湖觀測台"
http://www.thewingshk.com/redire ... 19425&ptid=1093

遲的條路會美化改善一下.

如果想居高臨下睇下天晉和將軍澳,可以行衛奕信徑第三段上五桂山。既可以遠眺釣魚翁,如果尾站定於油塘,識行的話仲可以落去鯉魚門食海鮮!!!

回復 8# victor0204

I love your photos, many thanks!

回復 11# bluenile

Agree with you!

thanks!

可能就係政府所講既"茅湖觀測台"

遲的條路會美化改善一下.
jjboy1 發表於 2013-9-26 09:54

就沿路所看,路段確已比前美化。

如果想居高臨下睇下天晉和將軍澳,可以行衛奕信徑第三段上五桂山。既可以遠眺釣魚翁,如果尾站定於油塘,識 ...
bluenile 發表於 2013-9-26 11:22

有相關的幾張相片分享。